Peret, el mataroní que va fer ballar al ritme de la rumba

Un dels millors m

 

Nascut a Mataró el 24 de març de 1935, Pere Pubill i Calaf, conegut amb el nom artístic de Peret, va ser un cantant, guitarrista i compositor català d'ètnia gitana, artífex de la rumba catalana a partir de la fusió del rock, el tanguillo flamenc i el mambo cubà.

 

Amb 12 anys va formar el duet Los Hermanos Montenegro amb una cosina, i van debutar al Teatre Tívoli de Barcelona, en un festival infantil als anys 40. Durant la seva carrera va enregistrar fins a 27 discos, això sense comptar els recopilatoris, i va participar en nou pel·lícules. Principalment, cantava en castellà, tot i que també ho va fer en català i en romaní, per manifestar el seu compromís amb el poble rom.

 

Peret va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona l'any 2008, i el 3 de maig de 2011, Mataró li va atorgar el títol de fill predilecte de la ciutat en reconeixement a la seva trajectòria professional i com a creador de la rumba catalana.

 

El juliol de 2014, quan estava ultimant el seu primer disc íntegrament en català, anuncià que tenia un càncer. Va morir el 27 d'agost d'aquell mateix any, i la capella ardent es va instal·lar al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Fou enterrat al cementiri de Mataró, al costat del seu avi.

 
Destaquem