Jaume Balagueró, el cineasta més internacional de Lleida

Catalunyamagrada.cat

 

El director de cinema català Jaume Balagueró i Bernat, nascut a Lleida el 2 de novembre de 1968, és possiblement el cineasta més important que ha tingut mai el Segrià. Especialitzat en pel·lícules de terror, es traslladà amb la seva família a Barcelona l'any 1971. Va estudiar Ciències de la comunicació, i després d'una breu carrera com a periodista, va estudiar a l'escola de cinema d'Hèctor Faver a Barcelona.

 

Després dels curtmetratges El niño bubónico (1991) i La invención de la leche (1993), va dirigir Alicia, el seu primer curtmetratge en cel·luloide que va causar una gran impressió al Festival de Cinema de Sitges guanyant el premi al millor curtmetratge.

 

Balagueró va debutar com a director de llargmetratges amb Els sense nom (1999), basada en una novel·la de Ramsey Campbell. La pel·lícula va guanyar diversos premis entre els quals destaca el Premi a la millor pel·lícula del Festival Fantasia.

Tres anys més tard, Balagueró va retornar a Fantasia amb Darkness (2002), la primera que el director català va rodar en anglès. La seva tercera pel·lícula, Fràgils, es va estrenar el 2005.

 

El 2007, Balagueró va iniciar els treballs de rodatge de REC, la seva quarta pel·lícula, a la que seguiria REC 2 (2009). La seva darrera obra és Muse (2017)

 
Destaquem