Ferran Latorre, primer català en coronar els 14 vuit mils

Catalunyamagrada.cat

 

Ferran Latorre i Torres ha estat el primer alpinista català en aconseguir els 14 cims de vuit mil metres. Nascut a Barcelona el 18 d'octubre de 1970, la curiositat per la muntanya li arribà de petit, quan amb l'escola van passar una setmana al Parc Natural d'Aigüestortes. Es començà a formar com alpinista amb 14 anys, al Centre Excursionista de Catalunya, destacant com a escalador en roca i en gel.

 

Va fer cims als Pirineus, i amb 21 anys, el 1992, va escalar el Shisha Pangma Central (8008 m), a l'Himalaia. Des de 1997, i durant 14 anys, va fer de càmera per al programa Al filo de lo impossible, amb el qual ha fet expedicions a Kirguizistan, Groenlàndia, les illes Georgia del Sud, o la Terra de la Reina Maud, a l'Antàrtida, a més de l'Himalaia i el Karakorum.

  

  

  

  

Juntament amb altres alpinistes com Sebastià Alvaro, Oriol Ribas, Manel de la Matta Sastre o Nani Durró ha estat un dels cofundadors de la Fundació Muntanyencs per l'Himàlaia, una ONG per millorar les condicions de vida de la gent que ajuda els escaladors.
Everest
Everest | Cedida

 

El 27 de maig de 2017 assolia el seu projecte CAT14x8000, que tenia com a objectiu esdevenir el primer català a fer els 14 cims més alts de 8000 metres sense oxigen. Aquell dia, culminà l'escalada de l'Everest. Amb 46 anys, va esdevenir el primer català a coronar els catorze vuit mils del planeta.

 

Prèviament havia assolit el Shisha Pangma, Annapurna, Broad Peak, Dhaulagiri, Manaslu, Kangchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu i K2, i un vuitmil secundari, el Shisha Pangma Central.

 
Destaquem