El caganer, el personatge més autèntic dels pessebres catalans

Catalunyamagrada.cat

 

El caganer és, possiblement, el personatge més autèntic i característic dels pessebres nadalencs a Catalunya. Tradicionalment es representa vestit amb faixa i barretina i lluint una pipa als llavis, però amb el pas dels anys ha anat evolucionant i actualment es creen models de personatges cèlebres com polítics, actors, músics o futbolistes, així com caganers dedicats a poblacions concretes, tradicions llunyanes, oficis o animals.

 

Els primers caganers documentats daten de les acaballes del segle XVII i el començament del XVIII. Són, en origen, una mena de personificació en tres dimensions d'escenes quotidianes que ja es representaven en rajoles decoratives des del segle XVI, entre elles la imprescindible acció de defecar.

Cada any hi ha nous caganers lligats a l'actualitat política
Cada any hi ha nous caganers lligats a l'actualitat política | Cededa

 

Però, què simbolitza? Durant molts anys s'ha assumit que el personatge és un vestigi d'antics cultes de fertilitat de la terra, propiciadors d'abundor i sort, representats en un context de religiositat popular domèstica com és el pessebre. Així, amb les seves femtes abonava la terra i la fertilitzava per l'any vinent. Amb ell hi havia la salut i la tranquil·litat de cos i ànima amb l'alegria que comporta el Nadal. Col·locar-lo al pessebre porta bona sort i alegria.

 

Versions més recents posen l'èmfasi en una dimensió lúdica i carnavalesca del fenomen pessebrista, com a contrapartida a la representació oficial de la religió. Altres, estableixen un paral·lelisme entre aquest personatge i altres de les cançons populars nadalenques, com el rabadà, la funció dels quals és fer baixar a la realitat de la gent esdeveniments de gran altura i rigor teològic.

Més caganers actuals
Més caganers actuals | Cedida

 

Un apunt curiós: aquest no és l'únic personatge que caga per Nadal a les llars catalanes. Hi ha també el Tió. Descobreix també la seva història!

 
Destaquem