Xató de Vilanova

Cuina

Us ve de gust un bon Xató? Feu-lo vosaltres mateixos!

Una senzilla recepta gastronòmica amb la qual us llepareu els dits

El xató és un plat molt popular durant els mesos de fred a l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, on dediquen diferents festes a aquest àpat tradicional. El xató és una salsa feta amb ametlles i avellanes torrades, molla de pa amb vinagre, sal, oli i all, i la nyora. Una salsa que s'acompanya d'amanida d'escarola amb anxoves, tonyina i bacallà.

Avui us acostem una de les receptes d'aquest plat boníssim perquè el pugueu gaudir a casa.

INGREDIENTS (4 PERSONES)

  • 1 o 2 escaroles ben blanques
  • 200 g de morro de bacallà esqueixat (durant 1 hora, aprox.)
  • 110 g de tonyina salada (feta a bocins i en remull 30 minuts)
  • 6 anxoves
  • 3 tomàquets
  • 120 g d'olives arbequines

PER A LA SALSA

  • 4 nyores (en remull unes 2 hores)
  • 2 grans d'all
  • 20 g d'ametlles
  • 10 g d'avellanes
  • 200 ml d'oli d'oliva
  • 100 ml de vinagre
  • sal

ELABORACIÓ

  • Amb l'escarola i els tomàquets nets, talleu-los al vostre gust i prepareu-los en una safata. Escampeu-hi per sobre el bacallà, la tonyina, els filets d'anxova i les olives.
  • Per fer la salsa, obriu les nyores i rasqueu-ne la polpa. Piqueu els alls, les ametlles i les avellanes i afegiu-hi la polpa de les nyores. Un cop ho tingueu tot al morter, feu voltar la mà de morter i hi aboqueu l'oli, el vinagre i la sal.
  • Escampeu aquesta salsa per sobre l'amanida i ja podeu servir-ho. Que vagi de gust!