Receptes de Quaresma: Canelons de bacallà amb salsa de samfaina

El bacallà és el producte estrella d'aquesta temporada

En temps de Quaresma, el bacallà és un dels productes més consumits a Catalunya, ja que, segons la tradició gastronòmica de la Quaresma, marcada per l'abstinència i el fet de no menjar carn, antigament el bacallà era el producte més econòmic, a més de ser molt preuat a la cuina. A més, era un dels pocs peixos que arribaven en bones condicions des del mar del Nord, en salaó o assecat.

Hi ha moltíssimes maneres de cuinar el bacallà, però avui us proposem una recepta amb un gust molt casolà: Canelons de bacallà amb salsa de samfaina.

INGREDIENTS (per a 4 comensals):

  • 12 plaques de canelons
  • 1 quilo de bacallà esqueixat dessalat
  • Una ceba tendra picolada
  • Salsa de samfaina (casolana o de compra)
  • Sofregit de tomàquet (casolà o de compra)
  • Mantega
  • Nata líquida
  • Vi ranci
  • Aigua
  • Oli d'oliva i sal
  • Formatge ratllat

ELABORACIÓ:

  • Si voleu fer la salsa casolana i el sofregit de tomàquet, feu-ho el primer, i reserveu-ho. També podeu optar per una de compra de bona qualitat.
  • Un cop preparat, bulliu les plaques de caneló en una cassola fonda amb aigua, sal i una mica de mantega.
  • Retireu-les del foc quan estiguin al dente, escorreu-les, i poseu-les a damunt d'un drap de cotó.
  • Ara, sofregim la ceba ben picada en una paella amb un raig d'oli d'oliva.
  • Quan estigui daurada, afegiu el bacallà esmicolat, un parell de cullerades de sofregit de tomàquet, i una copa de vi ranci.
  • Deixeu que cogui tot junt durant uns minuts, i després, passeu el resultat per la trinxadora.
  • Un cop la barreja estigui trinxada, poseu-la en un cassó amb una mica d'oli, i continuem coent, a foc baix sense deixar de remenar.
  • Afegiu una mica de nata líquida sense deixar de remenar, i corregiu de sal si és necessari.
  • Quan estigui ben cuit, la retirem del foc, i la deixem refredar.
  • Ara toca muntar els canelons.
  • En una safata de forn, poseu salsa de samfaina.
  • Empleneu la pasta de canelons amb el preparat ja fred, i els emboliqueu amb cura.
  • Poseu-los damunt de la salsa de samfaina, i quan estiguin tots, poseu una mica més de salsa damunt dels canelons.
  • Ara, cobriu-los de formatge ratllat, i poseu-los al forn a 180°, fins que el formatge estigui daurat.

Ja els teniu a punt per gaudir-los!

Més informació
 
Destaquem