Freginat

Recepta

El freginat

 

El freginat o hereginat (Vall d'Aran) és un plat de la cuina catalana i occitana que es fa amb menuts de xai o moltó. És un plat d'origen medieval que ja surt al Llibre de Sent Soví (segle XIV).

 

Ingredients:

 

  • 1/2 kg - Sang de corder 
  • 1/2 kg - Fetge de corder 
  • 2 - Cebes tallades a la juliana 
  • 3 grans - All tallat a làmines 
  • Oli 
  • Sal 
  • Pebre 
  • Aigua 

 

Preparació:

 

Fregiu la sang i el fetge i reserveu-ho. En el mateix oli sofregiu la ceba i els alls. Afegiu-hi una mica d’aigua, la sang i el fetge, i saleu-ho. Deixeu-ho coure tot junt, tapat a foc lent, fins que sigui tou.

 

  

  

Variacions:

 

 

  

Podeu enfarinar el fetge abans de fregir-lo.

  

Es pot afegir un rajolí de vinagre i una cullerada de mel al moment de posar-hi l’aigua.

  

S’hi pot afegir pulmó, peus i ventre de xai, però cal tenir en compte que aquests productes triguen més temps a coure’s.

  

També es fa freginat amb la sang i el fetge de porc.