Si sou dels que consumiu carn, a la primavera a Catalunya és el moment de gaudir dels millors plats elaborats amb xai. I és que la carn d'aquest animal es troba durant aquests mesos en el seu millor moment per a ser consumida.
Des del punt de vista nutricional, la carn de xai és vermella i destaca pel seu alt nivell en proteïnes de bona qualitat i d'un alt valor biològic, ja que aporta els aminoàcids necessaris per al correcte funcionament del nostre organisme. Tot i que en una dieta equilibrada es pot incloure la carn vermella, com el xai, es recomana que la ingesta sigui com a màxim 1 o 2 cops a la setmana.
A la cuina, és un aliment molt versàtil, i es pot cuinar de moltes maneres diferents, i acompanyat per altres productes de temporada. Avui preparem espatlla de xai al forn.
INGREDIENTS:
- 1 Espatlla de xai d'uns 900 grams
- Aigua
- Conyac
- Oli d'oliva i sal
- Patates
ELABORACIÓ:
- Comencem per netejar l'espatlla de xai, la salem pels dos costat, i la col·loquem en una safata de forn.
- La reguem amb un bon raig d'oli d'oliva, i mig got d'aigua.
- Amb el forn preescalfat a 160 graus, posem la safata al forn amb calor a dalt i a baix.
- La coem durant una hora, donant-li la volta cada 20 minuts.
- Mentrestant, netegem les patates i les tallem. També podem afegir altres hortalisses o verdures.
- Quan hagi passat aquesta hora, traiem la safata del forn, i reguem l'espatlla amb un bon raig de conyac.
- Incorporem a la safata les patates, i ho tornem a posar dins el forn.
- Ho coem aproximadament una hora més, continuant donant-li la volta cada 20 minuts.
- Si s'evapora el líquid de la cocció, aneu afegint aigua.
- Quan veieu que està torradeta, ja estarà al punt.
Bon profit!