Com fer una bona calçotada

Menjar calçots és tota una festa gastronòmica a Catalunya durant els mesos d'hivern

Les calçotades són tota una festa a Catalunya. Una festa gastronòmica que reuneix famílies i amics al voltant d'una taula per gaudir d'aquest àpat tan nostrat que compta amb un origen llegendari i que es repeteix any rere any.

Però, com es prepara una bona calçotada? Avui, coincidint amb la celebració de la Gran Festa de la Calçotada a Valls, t'expliquem com fer-la.

El ritual de la calçotada

A l'hora de fer una bona calçotada, el primer és aconseguir calçots de bona qualitat, i preparar-los. Cal tallar les fulles verdes i les arrels sense escapçar els calçots.

Fet aquest pas, els hem d'anar col·locant a les graelles, i aquestes, sobre el foc, ben viu.

Mentre es couen, els hem de treure dues o tres vegades per a poder girar-los.

Quan ja estan cuits (tous de la punta, i negres per fora), els emboliquem amb papers de diaris per a mantenir l'escalfor i menjar-los calents.

Hi ha diverses teories i llegendes sobre com es va començar a menjar calçots. FOTO: C.Caballé

Hi ha diverses teories i llegendes sobre com es va començar a menjar calçots. FOTO: C.Caballé

A menjar!

A l'hora de menjar-los, els portem a taula embolicats sobre una teula.

Cada comensal els esperarà amb el seu tradicional pitet, i amb salsa de calçots i pa torrat.

I si se segueix la tradició, els calçots es mengen a peu dret. La quantitat? La que cadascú desitgi (i pugui digerir!).

El vi, amb porró

El vi, amb porró

I com acompanyem els calçots?

A més dels calçots, preferiblement de Valls, bressol dels calçots, tota bona calçotada té una sèrie d'elements gastronòmics que no poden faltar per completar l'àpat. Parlem de la ja anomenada salsa especial per a calçots, la carn d'anyell i la botifarra, i les postres. No poden faltar tampoc el vi i el cava, un bon cafè, i un licor per tancar l'àpat.

Així, mentre mengem els calçots, aprofitarem les brases per a coure la carn, i, si volem, també podem coure unes carxofes.

Regarem l'àpat amb un bon vi, preferiblement begut amb el porró.

I en acabar, unes bones postres. Tradicionalment, es menjava una taronja i merengues, però actualment, se solen acompanyar de crema catalana.

Amb tot això, ja haureu fet una calçotada perfecta. A gaudir-ne!

Més informació
 
Destaquem