L'URGELL
Coca de recapte amb botifarra
Catalunyamagrada.cat
Amb arengada o amb llonganissa, la coca de recapte és un dels productes més emblemàtics i exclusius de l'Urgell i de les terres de Lleida. La tradició es remunta més de 150 anys enrere quan a les cases de pagès es recollien tot tipus d'ingredients per fer aquesta coca.
Antigament els agricultors tenien el costum de pastar el pa a casa seva. D'aquesta massa de pa, se'n separava una mica per fer coques planes i, aprofitant les hortalisses de l'horta, les col·locaven damunt la coca per després coure-les al forn.
Es tracta d'un producte senzill però molt variat. La recepta és coneguda per tothom i a cada zona li aporten el seu toc personal.
INGREDIENTS
500gr de farina
30gr de llevat de premsat
250 centilitres d'aigua tèbia
Oli d'oliva
6 tomàquets madurs
2 cebes
4 botifarres
3 albergínies.
3 pebrots vermells
Sal

COM PREPARAR LA COCA DE RECAPTE
Diluïm el llevat de premsat en els 250 centilitres d'aigua tèbia.
Posem la farina sobre el marbre i anem afegint la barreja de l'aigua i el llevat. L'anem treballant amb les mans fins que es desenganxi sense gaire esforç d'aquest.
Un cop la massa sigui contundent, la tapem amb un drap perquè fermenti i la deixem reposar durant tres hores en un lloc temperat.
Passat aquest temps, afegim 100 cl d'oli d'oliva i ho treballem fins que la massa ho absorbeixi i la deixem reposar durant 30 minuts més, tapada i en un lloc temperat.
Mentre la massa lleva, preparem la guarnició. Escalivem els pebrots, les albergínies i les cebes. Un cop cuits, ho pelem, netegem i tallem a tires.
Empolsem amb una mica de farina una safata i estenem la massa amb les mans mullades d'oli, i damunt col·loquem les cebes tallades, els tomàquets, els pebrots i les albergínies. Finalment, hi posem les botifarres.
Ragem la coca amb una mica d'oli i salpebrarem. Ho coem 30 minuts al forn preescalfat a 160°.