Tortell de Rams

Cuina

Celebra Diumenge de Rams amb el Tortell tradicional

A Catalunya, la celebració té les seves pròpies postres

Diumenge, 2 d'abril, és Diumenge de Rams, data que marca l'inici de la Setmana Santa. I a Catalunya, aquesta jornada té unes postres típiques que fan les delícies de grans i petits.

Parlem del Tortell de Rams, popular a diferents punts de Catalunya. Un tortell que és igual que el que es menja per Reis, amb l'única diferència que, en aquest cas, no trobarem ni fava ni rei. A més, pot ser farcit de cabell d'àngel, massapà, crema, trufa o nata, per satisfer tots els gustos.

I si us animeu, el podeu fer a casa. Us expliquem com.

INGREDIENTS:

Per a la primera massa:

  • 70 grams de farina de força
  • 20 grams de llevat premsat
  • 35 grams de llet tèbia

Per a la segona massa:

  • 400 grams de farina de força
  • 100 grams de sucre
  • 1 cullerada de gluten de farina de blat
  • 5 grams de sal
  • 80 grams de mantega
  • 70 mil·lilitres de llet sencera
  • 2 ous
  • La ratlladura de mitja llimona i la de mitja taronja

Per a la decoració:

  • 1 ou batut
  • Sucre
  • Fruites confitades

ELABORACIÓ:

Primer, preparem la primera massa:

  • Desfem el llevat amb la llet tèbia en un bol i ho deixem reposar deu minuts.
  • Afegim la farina i ho treballem fins a tenir una massa homogènia.
  • Tapem la massa amb un drap i es deixa reposar fins que hagi doblat el seu volum.

Ara fem la segona massa:

  • Posem en un bol la llet, el sucre, la mantega desfeta i els ous batuts i el bat fins a tenir una massa homogènia.
  • Afegim la farina i es treballa fins a tenir una massa elàstica.
  • Barregem aquesta massa amb la primera massa i ho treballem.
  • Quan sigui una massa ben homogènia afegim la sal i les ratlladures de llimona i taronja.
  • Ho deixem reposar en un bol tapat amb un drap, fins que tripliqui el volum.

I ja podem fer el tortell:

  • Després de reposar la massa, l'elaborem lleugerament.
  • Treballem la massa, amb un forat al mig, perquè tingui forma de corona.
  • La posem a una safata de forn untada amb oli, i pintem la corona amb ou batut.
  • Es deixa reposar fins que dobli el seu volum.
  • Quan ja s'hagi doblat, torneu a pintar amb ou batut i decoreu el tortell amb fruita confitada i sucre.
  • Enforneu uns 25 minuts, amb el forn preescalfat a 180 graus, fins que sigui ros.
  • Traieu-lo del forn i deixeu-lo refredar a temperatura ambient.
  • El partiu per la meitat i el farciu del que més us agradi.

I ja estarà preparat per a poder gaudir del Diumenge de Rams amb la vostra família o amics, i unes postres espectaculars!