Fumanya

Berguedà

Ja ha obert el Centre d'Interpretació de Fumanya

A l'alt Berguedà, prop de les mines de Sant Corneli, hi ha un dels jaciments de Fumanya més espectacular, amb més de 3.500 petjades

 

Situat a l'Alt Berguedà, el jaciment de Fumanya forma part d'un conjunt paleontològic de gran importància que a partir d'ara podrem conèixer a través del Centre d'Interpretació de Fumanya.  

 

Entre Cercs i Guardiola del Berguedà, la carretera BV-4025 ens menarà al jaciment, una espectacular paret a cel obert que podrem veure després de passar el poble de Fígols.

 

65 milions d’anys d’antiguitat, més de 38.000 m2 d’extensió i 3.500 petjades de dinosaure. Aquestes dades fan del jaciment de Fígols-Vallcebre de Fumanya un dels més importants d’Europa amb restes fòssils del Cretaci superior.

 

El conjunt paleontològic inclou les antigues explotacions de carbó a cel obert de Fumanya Sud (Fígols), Fumanya Nord, Tumí (Vallcebre) i Coll de Pradell (Vallcebre-Saldes). A més de les petjades (icnites), els paleontòlegs hi han identificat restes de fòssils d’ous i d’ossos de dinosaure, un gran nombre de restes vegetals (troncs d’arbres, fulles de diferents tipus, algues...) i animals (closques de mol·luscs i invertebrats fossilitzats).

 

El descobriment dels Jaciments de Fumanya data de 1985, quan Lluís Viladrich i la seva esposa, membres del col·lectiu Berguedà de Ciències Naturals, es trobaven d’excursió a la zona i van sospitar que els clots que s’observaven al celobert de Fumanya Sud podrien correspondre a petjades d’algun animal. Les investigacions posteriors de l'Institut Paleontològic Miquel Crusafont de Sabadell van confirmar aquesta primera teoria.

 

Les petjades, també anomenades icnites, es van fer en un terreny pla. Però quan es van formar els Pirineus van quedar gairebé verticals.

 

El centre, Dinosaures de Fumanya, va obrir aquest passat dissabte amb molt bona acollida amb l'objectiu d'acostar a tothom un jaciment únic a Europa. Un jaciment que reuneix més de 3.500 petjades de dinosaure i altres restes, com ara ous o dents d'aquests animals.

 

El que fa realment únic aquest jaciment és que s'hi poden trobar representades gairebé totes les espècies que vivien a la zona fa 70 milions d'anys, ja que no només s'hi han trobat petjades, sinó que també s'hi han trobat ous, ossos, dents...  

 

El centre d'interpretació del jaciment ofereix una exposició amb plafons que permet observar els fòssils, tocar rèpliques d'ossos i d'ous de dinosaure, i endinsar-se en la vida d'aquests animals per saber, per exemple, com es reproduïen o quins eren els seus depredadors.

 

La iniciativa del museu es va començar a gestar el 2001. El 2004 es van posar en marxa les obres per adaptar el terreny i construir-hi l'edifici de l'exposició. Diverses dificultats van estancar el projecte, que es va arribar a abandonar el 2011. Finalment, després de 13 anys ja és una realitat.

 

El nou centre forma part d'un projecte més gran, Dinosaures del Pirineu, que inclou altres museus, com l'espai Dinosfera, a Coll de Nargó, o el Museu de la Conca Dellà, a Isona, que es complementen entre si.